2020-01-31 13:22Bloggpost

Spridda skurar bådar gott för årets skörd

Vi har i år sett en hel del avvikande väderförhållanden i Darjeeling. Efter en period i november och december med uppehåll och små nederbördsmängder, vilket är normalt för årstiden, har vi haft regn, hagel och till och med snö i de delarna av Darjeeling som ligger lite högre upp.

Orsaken till detta kan spåras till väderomslag i Bengaliska viken, vilket lett till stormar och kraftiga regn med åska, vilket är ovanligt i östra Indien så här års.

Vi förutspådde att om de spridda skurar vi fick i Darjeeling i december skulle fortsätta även i januari, skulle vi kunna få se en tidig start på säsongen, inte med Winter Flush, utan med riktig First Flush.

Detta ser nu ut att bli verklighet. En snabb titt på nederbördsnoteringarna visar att Darjeeling fått över 50 mm regn i januari, jämfört med ”normalårets” 29 mm, vilket är positivt för odlingarna. Värt att notera är att även om vi fått mer nederbörd än vanligt, har det inte varit för mycket. Det har dessutom varit uppehåll den senaste veckan, vilket låter buskarna absorbera fuktigheten på ett gynnsamt sätt. Om det inte slutat att regna hade risken varit stor att jorden blivit övermättad, vilket inte varit bra för plantan.

Enligt prognosen väntas lättare skurar igen i helgen, vilket är precis vad vi önskar oss. Får vi sedan några dagar med uppehåll och något högre temperaturer, säg 3-4 grader, hoppas vi kunna skörda de första bladen i slutet av februari, början av mars, vilket bådar mycket gott för årets skörd.


Ämnen: Te

Om Kahls Kaffe AB

Kahls Kaffe AB är ett familjeföretag i Göteborg med anor sedan 1911. I vårt rosteri kombinerar vi över 100 år av samlad kunskap med den senaste ­tekniken för att på bästa sätt nå upp till våra högt ställda krav på kvalitet. Vi vet att detta är en helhetsupplevelse som utöver en perfekt och välsmakande kopp kaffe, te eller choklad även innebär att hela kedjan, från ursprung till den färdiga produkten, är ­ansvarsfullt och uthålligt genomförd.


Kontaktpersoner

Ebba Hellqvist
Produktutvecklare
Ebba Hellqvist