2017-06-08 16:18Bloggpost

På besök hos kvinnokooperativ i Honduras

null

Vi på Kahls verkar för en större andel ekologiskt kvalitetskaffe samt att fler kvinnor får möjlighet att äga kaffeplantage – läs om vårt samarbete med kvinnliga kaffeodlare i ­Honduras, den näst största producenten av ekologiskt kaffe i världen:Vårt flyg landar i San Pedro Sula i Honduras. Tillsammans med en grupp te- och kaffebutikägare är jag på väg söderut till La Labour och kooperativet Amprocal, hem för två av våra senaste tillskott i Kahls Microlot-serie.Honduras, ett av

Vi på Kahls verkar för en större andel ekologiskt kvalitetskaffe samt att fler kvinnor får möjlighet att äga kaffeplantage – läs om vårt samarbete med kvinnliga kaffeodlare i ­Honduras, den näst största producenten av ekologiskt kaffe i världen:

Vårt flyg landar i San Pedro Sula i Honduras. Tillsammans med en grupp te- och kaffebutikägare är jag på väg söderut till La Labour och kooperativet Amprocal, hem för två av våra senaste tillskott i Kahls Microlot-serie.

Honduras, ett av Centralamerikas farligaste länder, är ganska litet, med ca cirka åtta miljoner invånare. Trots sin storlek är landet världens näst största producent av ekologiskt kaffe, och sjätte till storlek totalt sett. Honduras är ett viktigt land för oss på Kahls eftersom över 50% av allt kaffe vi köper idag är ­ekologiskt.

Vägarna i Honduras är av ganska låg standard så resan tar nästan hela dagen. När vi kommer fram till La Labour har solen redan gått ned. Vi blir bjudna på grillfest tillsammans med medlemmarna på Amprocal, och grannkooperativet som också levererar kaffe till Kahls, OS Cocafelol.

Nästa dag åker vi till en kaffegård som genomför studier på modernare underarter för kooperativets räkning. Arabicakaffe har hundratals underarter och det är inte alltid lätt för bönderna att veta vilka de skall satsa på. Valet beror på en mängd faktorer. Först och främst vilka underarter som är tillåtna i landet, men även om de vill fokusera på kvalité eller avkastning. Tradition, jordmån, vilken höjd gården ligger på och om man det finns sorter men kan få gratis sticklingar av spelar också in. Inte alltid det enklaste av beslut alltså. Kaffegårdens forskning kommer att ge bönderna tillgång till nya underarter som kombinerar de faktorer som är viktigast för dem och därmed ge en uthålligare skörd.

Efter besöket åker vi vidare till Amprocals processtation, där kaffe från kooperativets medlemmar, (bland annat odlarna Norma Lara och Nely Ramirez), skalas och tvättas. Amprocal är ett kvinnokooperativ, där kravet för att bli medlem är att gården ägs av en kvinna. Ungefär hälften av allt arbete som görs inom kaffeodling i världen görs av kvinnor, men endast 3% av den mark som kaffet odlas på ägs av kvinnor.

Forskning visar att när kvinnor får ersättning, är chansen att pengarna skall stanna i familjen betydligt större än när det är männen som får betalt. När man lånar ut pengar till en kvinna inom kaffeodling betalar 98% tillbaka i tid jämfört med 70% av männen. Därför har vi valt att även bidra till ett mikrolån-program inom kvinnokooperativet Amprocal.

Ett mikrolån är en mindre summa pengar som lånas ut under kortare tid till en låg ränta, som endast har till uppgift att täcka kostnaderna för administrationen. Räntan på lån till nystartade kaffebönder i Honduras ligger ofta på över 20%, vilket gör det mycket svårt att starta en ny odling.

Mikro-lånen inom Amprocal ges till kvinnorna som äger odlingarna för någon av nedanstående orsaker:
1. För att odlingen skall kunna återhämta sig efter ett svårt angrepp av kafferost, en svamp som gör att kaffeväxterna kan inte ta in sol, och till slut dör.
2. För att börja producera specialkaffe. De flesta gårdar har möjlighet att producera detta och få bättre betalt, men extrakostnader tillkommer eftersom bönderna måste göra förändringar för att förbättra kvaliteten.
3. För att diversifiera odlingen. Under halva året finns det inte mycket att göra på en gård som enbart odlar kaffe. Kvinnor med en bra alternativ företagsidé, t.ex att köpa ett ugn till ett bageri, behöver endast begränsade medel för att komma igång.

Vi startade detta program i januari i år och ser med spänning fram mot resultatet. En redovisning av hur pengarna har fördelats och vilka resultat man har uppnått kommer senare under året.


Om Kahls Kaffe AB

Kahls Kaffe AB är ett familjeföretag i Göteborg med anor sedan 1911. Kahls producerar och säljer kaffe, te och choklad och därtill hörande produkter. Vi erbjuder även espressomaskiner, kaffeautomater samt vattenkylare från erkända tillverkare, med tillhörande serviceavtal.


Kontaktpersoner

Ebba Hellqvist
Produktutvecklare
Ebba Hellqvist
Peter Goodman
VD/CEO
Peter Goodman