2020-01-23 07:22Bloggpost

First Flush - följ utvecklingen av årets skörd

Teplockare i DarjeelingHur skall årets First Flush bli - följ utvecklingen av årets skörd med oss.

Här på Kahls följer vi med spänning väder- och nederbördsrapporterna från Darjeeling och får regelbundna uppdateringar om utvecklingen från odlaren som ansvarar för Kahls First Flush. Vi vet att vi delar denna nästan barnsligt otåliga och förväntansfulla förtjusning inför årets skörd med många av er. Därför tänkte vi i ett antal inlägg framöver dela med oss av de rapporter vi får och låta er följa processen från nu, då tebuskarna fortfarande befinner sig i sin vintervila, fram till att teet plockas, bereds och Kahls First Flush anländer till Sverige och finns tillängligt för dig som kund att njuta av.

First Flush är den första plockning för säsongen, efter att tebusken vaknat till liv igen efter vintervilan. Dessa första späda knoppar anses vara de mest förnäma med sin utsökta smak. I Indien plockas denna första skörd under en kort tid i början av året, vanligtvis under mars månad.

Darjeeling är det tedistrikt högt upp i bergen i nordöstra Indien som anses producera de finaste teerna och vida känt över hela världen för sina exklusiva teer. Från detta område kommer Kahls First Flush 2020.

För att kunna producera ett te av toppkvalitet gäller det att förutsättningarna är de absolut rätta för plantan. Det får inte regna för mycket, men inte heller för lite. När temperaturen blivit högre, någon gång i februari, mars, börjar de befintliga knopparna på buskarna att utvecklas.

Detta är dock inte First Flush, utan kallas Winter Flush. Det är knoppar som slutade växa när vintern kom och plantan gick i vila, och nu blommar ut. Winter Flush har mer läderaktiga och tjocka blad, efter att ha övervintrat på busken. Dessa plockas därför av innan så de första knopparna för året – First Flush får plats att växa fram.

Just nu är det uppehåll i Darjeeling, med ganska låga temperaturer, på ca 4 grader, där snittet pendlar mellan 3-7 grader. Det ser ut att komma mindre skurar från söndag till tisdag, med lite högre temperaturer mellan 11-9 grader, följt av sol i mitten av kommande veckan.

Utan regn så får inte busken kraft att producera nya skott, som det ser ut nu med en lätt temperaturökning och ett jämnt flöde av regn följt av sol bådar gott. Enligt vår leverantör på plats så ser det ut att bli en tidigare skörd mot föregående år.

Vi väntar med spänning!


Ämnen: Te

Om Kahls Kaffe AB

Kahls Kaffe AB är ett familjeföretag i Göteborg med anor sedan 1911. I vårt rosteri kombinerar vi över 100 år av samlad kunskap med den senaste ­tekniken för att på bästa sätt nå upp till våra högt ställda krav på kvalitet. Vi vet att detta är en helhetsupplevelse som utöver en perfekt och välsmakande kopp kaffe, te eller choklad även innebär att hela kedjan, från ursprung till den färdiga produkten, är ­ansvarsfullt och uthålligt genomförd.


Kontaktpersoner

Ebba Hellqvist
Produktutvecklare
Ebba Hellqvist